Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΗ: Εθελουσία - «μαμούθ» για 1.000 άτομα, κίνητρα εξόδου για το 12% του προσωπικού

https://kritodhmos.blogspot.com/2020/05/1000-12.html?fbclid=IwAR0LrRJnxdOGADibe9kN-6PLnoaJm5uw70vdQDBNT4bsyc-Yb72-g6jTJzE

Στην μεγαλύτερη εθελουσία έξοδο που έχει ποτέ προχωρήσει η ΔΕΗ και μια από τις μεγαλύτερες στην ελληνική αγορά, η οποία αφορά 800-1.000 άτομα της λιγνιτικής παραγωγής, συμφώνησαν χθες διοίκηση και ΓΕΝΟΠ.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εφόσον δηλαδή ανταποκριθεί σε αυτήν το σύνολο των υποψηφίων, η ΔΕΗ θα έχει πληρώσει 35 εκατ. ευρώ, γλιτώνοντας ταυτόχρονα πολύ περισσότερα, καθώς το μισθολογικό κόστος της συγκεκριμένης κατηγορίας κινείται σε επίπεδα διπλάσια και άνω.
Καταβάλλοντας δηλαδή 35.000 ευρώ για κάθε αποχώρηση, όπως προβλέπει
η συμφωνία με την ΓΕΝΟΠ, εκ των οποίων 20.000 ευρώ ως “μπόνους” και 15.000 ευρώ ως αποζημίωση, η επιχείρηση εξοικονομεί περίπου άλλα τόσα, καθώς μιλάμε για εργαζομένους που στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν “πλαφονάρει” στα 4.600 ευρώ. Δηλαδή αμείβονται με το παλαιό πλαφόν, το οποίο είχε επιβληθεί στην επιχείρηση στα χρόνια των μνημονίων, και το οποίο μεταφράζεται σε πάνω από 60.000 ευρώ το χρόνο, εφόσον συνυπολογιστούν και οι εργοδοτικές εισφορές, κατηγορία στην οποία ανήκουν στελέχη, αλλά και πάρα πολλοί τεχνίτες με βαρέα, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Σαν προθεσμία ένταξης στην οικειοθελή αποχώρηση, που αφορά το 12% του τακτικού προσωπικού και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την ΔΕΗ, ορίζεται η 31η Ιουλίου, χωρίς να αποκλείεται σε μεταγενέστερο στάδιο να ακολουθήσουν και άλλα κύματα, πάντα όμως με ίδιους όρους και όχι πιο γενναιόδωρους, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές. Δηλαδή με “μπόνους” 20.000 ευρώ ανά αποχώρηση, τετραπλάσιο εκείνου που ίσχυε μέχρι πρότινος, ύψους 5.000 ευρώ.
Η κίνηση αναμένεται να δώσει περαιτέρω ανάσες στην ΔΕΗ, που ναι μεν έχει ξεφύγει τα χειρότερα, ωστόσο έχει μπροστά της πολύ ακόμη δρόμο, όπως έδειξαν και τα ετήσια ζημιογόνα αποτελέσματα της περυσινής χρονιάς. Τις πρώτες μάλιστα εβδομάδες της καραντίνας, όταν η επιχείρηση έβλεπε τις εισπράξεις της να υποχωρούν κατά 25%-30%, η αγωνία χτύπησε ξανά “κόκκινο”, αφού αν η κατάσταση συνεχιζόταν (τελικά ο Απρίλιος έκλεισε μόνο στο -9%), θα κινδύνευε να επιστρέψει στην κατάσταση όπου βρισκόταν τον Ιούλιο του 2019, με ετήσιο ταμειακό κενό στα 950 εκατ. ευρώ.

Κάλυψη κενών θέσεων με προσωπικό από Αμύνταιο και Καρδιά
Στόχος της ΔΕΗ είναι να γνωρίζει μέσα στους επόμενους δυόμισι μήνες πόσοι ακριβώς θα ενταχθούν στην εθελουσία από τους περίπου 4.000 που απασχολούνται σε ορυχεία και λιγνιτικές μονάδες, προκειμένου να προχωρήσει σε μια ευρύτερη αναδιάταξη. Στις κενές δηλαδή θέσεις που θα δημιουργηθούν στην λιγνιτική της παραγωγή λόγω της εθελουσίας θα μετακινηθούν οι εργαζόμενοι από το Αμύνταιο το οποίο και κλείνει τον Σεπτέμβριο, ενώ του χρόνου σειρά παίρνει η Καρδιά. 
Στην ουσία, επελέγη η οικειοθελής αποχώρηση να είναι οριζόντια, δηλαδή να αφορά το σύνολο της λιγνιτικής παραγωγής, προκειμένου αυτή να "κουμπώσει" με την αναδιοργάνωση προσωπικού που απαιτεί το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των 10 λιγνιτικών της μονάδων μέχρι το 2023. Σύμφωνα με το Business Plan του περασμένου Δεκεμβρίου, η σειρά απόσυρσης των μονάδων είναι: 
  • 2020: Αμύνταιο 1-2
  • 2021: Καρδιά 3-4
  • 2022: Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4
  • 2023: Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5.
Στο ερώτημα γιατί το πρώτο αυτό βήμα αφορά μόνο 800-1.000 εργαζόμενους και όχι περισσότερους, η απάντηση σχετίζεται με αμιγώς λειτουργικούς παράγοντες. Μπορεί οι λιγνιτικές μονάδες να βάζουν μέσα την ΔΕΗ κατά 300 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, δεδομένου ωστόσο ότι πρέπει να παραμείνουν λειτουργικές έως και το 2023, οπότε και έχει αναγγελθεί ότι θα κλείσει η συντριπτική τους πλειοψηφία, έως τότε χρειάζονται και το απαραίτητο προσωπικό.
Σε επίπεδο ΓΕΝΟΠ εκφράζεται ικανοποίηση για τις εξελίξεις και δεν είναι τυχαίο πως ήταν το συνδικάτο που διέρρευσε πρώτο την συμφωνία μέσω σχετικής ανακοίνωσης. “Η ΓΕΝΟΠ εκτιμά ως θετική την πρόταση της διοίκησης της επιχείρησης, ωστόσο, η απόφαση για την αξιοποίηση του κινήτρου οικειοθελούς αποχώρησης αφορά αποκλειστικά και μόνον τον κάθε συνάδελφο ξεχωριστά”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πολλαπλάσιο το όφελος
Σήμερα ο όμιλος ΔΕΗ απασχολεί περί τους 15.109 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 8.107 στην μητρική, σύμφωνα με τις περυσινές οικονομικές καταστάσεις, όπου διαβάζουμε ότι η δαπάνη μισθοδοσίας ανήλθε στα 817 εκατ. ευρώ. Διαιρώντας την δαπάνη αυτή με το προσωπικό των 15.109 εργαζομένων, προκύπτει ένα μέσο μισθολογικό κόστος της τάξης των 54.000 ευρώ. Σε μια συγκεκριμένη όμως κατηγορία, που αφορά όσους ανήκουν στα βαρέα και έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, εφόσον συνυπολογιστούν και οι εργοδοτικές εισφορές, το ποσό κινείται κοντά στα 70.000 ευρώ το χρόνο.
Συγκρίνοντας την ετήσια μισθολογική δαπάνη για τους “πλαφοναρισμένους” εργαζόμενους, με αυτά τα 35 εκατ. ευρώ στα οποία θα κοστίσει η οικειοθελής αποχώρηση στη ΔΕΗ, είναι προφανές ότι η εξοικονόμηση επιτυγχάνεται σε χρόνο-ρεκόρ.
Σημειωτέον ότι το Business Plan μιλούσε για αποχωρήσεις 4.500 ατόμων έως το 2024, αλλά και προσλήψεις 800 εργαζομένων. Τούτο σημαίνει ότι ο όμιλος ΔΕΗ θα απασχολεί το 2024 γύρω στα 10.600 άτομα.

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια