Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λ. Μαλούτας για την άφιξη 64 περίπου μεταναστών στην Αιανή: «Δεν γίνεται η αυτοδιοίκηση να το μαθαίνει τελευταία, ειδικά όταν οι μετακινήσεις απαγορεύονται» – Ανησυχία και από τους κατοίκους

https://e-ptolemeos.gr/l-maloytas-gia-tin-afixi-66-peripoy-metanaston-stin-aiani-quot-den-ginetai-i-aytodioikisi-na-to-mathainei-teleytaia-eidika-otan-oi-metakiniseis-apagoreyontai-quot-anisychia-kai-apo-toys-katoikoys/?fbclid=IwAR1E-qICx3hFar5RZezW9a8YzkB1svv_m1n9XTzA7uXnqhKGbNiG21I3KcI

Λ. Μαλούτας για την άφιξη 64 περίπου μεταναστών στην Αιανή: «Δεν γίνεται η αυτοδιοίκηση να το μαθαίνει τελευταία, ειδικά όταν οι μετακινήσεις απαγορεύονται» – Ανησυχία και από τους κατοίκους


  • Πρόκειται για οικογένειες από τη Σομαλία και 2 άτομα από Κονγκό
Δύο λεωφορεία με μετανάστες έφτασαν αιφνιδιαστικά σήμερα το μεσημέρι στην Αιανή Κοζάνης, χωρίς ωστόσο να είναι ενήμεροι οι αρμόδιοι φορείς, καθώς ούτε ο Δήμος Κοζάνης, ούτε και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και η κοινότητα, να γνώριζαν ή να περίμεναν την άφιξή τους.
Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», για 64 άτομα, που  θα φιλοξενηθούν στην περιοχή. Σε ό,τι αφορά την καταγωγή τους, πρόκειται στην πλειοψηφία τους για Σομαλούς υπηκόους, οικογένειες με παιδιά κατά πλειοψηφία, ενώ υπάρχουν και δύο υπήκοοι Κονγκό. Όλοι ήρθαν από τον Πειραιά.
Πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, για απευθείας συμφωνία του ιδιοκτήτη του ξενοδοχειακού καταλύματος «Ελίμεια 3» με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, μετά από σχετικές αιτήσεις που είχε κάνει προκειμένου να εγκριθεί, ενώ στο σημείο φαίνεται πως υπάρχει και κλιμάκιο του Δ.Ο.Μ.
Να θυμίσουμε ότι στην Αιανή Κοζάνης μέχρι πρόσφατα διέμεναν νεαροί (ανήλικοι ή και ενήλικοι) , ασυνόδευτοι, από διάφορα κράτη, στο πλαίσιο της δομής φιλοξενίας που διαχειριζόταν η ΑΡΣΙΣ. Το γεγονός είχε εγείρει σοβαρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Αιανής, η οποία πιάστηκε «απροετοίμαστη» με τις νέες αφίξεις, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως κανείς δεν γνωρίζει για πόσο καιρό θα παραμείνουν οι μετανάστες στην περιοχή.
Μιλώντας στο Top Channel πριν από λίγο ο δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας, είπε πως δεν υπήρξε καμία απολύτως ενημέρωση από κανένα πρόσωπο, αλλά ενημερώθηκε κατόπιν εορτής ότι αφίχθησαν στην περιοχή μετανάστες. «Όταν απαγορεύεται η μετακίνηση ελλήνων πολιτών, δεν γίνεται να έρχονται πολίτες από τον Πειραιά. Ποιες είναι οι υγειονομικές συνθήκες που ήρθαν οι άνθρωποι; Δεν γίνεται η τοπική κοινωνία να ενημερώνεται από τα site. Προσπαθώ  να επικοινωνήσω με την περιφέρεια και το υπουργείο. Κάποιοι πρέπει να ενημερώνονται, ακόμη και η αστυνομία για να τους υποδεχθεί ενημερώθηκε στις 2 το μεσημέρι. Διαβάζω ότι θα τεθούν σε καραντίνα 14 ημέρες. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση».
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αιανής Σ. Βαβλιάρας, μιλώντας επίσης στο Top Channel, είπε πως ενημερώθηκε από κατοίκους της Αιανής. Επίσης, εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων αυτών, τη στιγμή που οι μετακινήσεις απαγορεύονται. «Ο κόσμος έχει αρχίσει να ξεσηκώνονται, υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις από κατοίκους.
Μάλιστα ο πρόεδρος ζήτησε να γίνουν τεστ για κορωνοϊό στους ανθρώπους, λέγοντας πως δεν γίνεται να έρχονται μετανάστες σε μια περιοχή εν μέσω πανδημίας, σε μια μικρή κοινωνία, χωρίς να ενημερωθεί κανένας, λέγοντας πως κυρίως υπάρχει η ανησυχία για το θέμα της υγείας. Ο κ. Βαβλιάρας επιβεβαίωσε ότι οι μετανάστες θα μείνουν σε προληπτική καραντίνα, ενώ στο χώρο υπάρχει η αστυνομία και η ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια